KUNSTENAARS OP DE AKELEI

Als een van de 104 kunstenaars neem ik tijdens de Pinksterdagen deel aan de tweejaarlijkse Kunstroute Gulpen-Wittem 2023 op za-zo-ma- 27-28-29 mei. Net als bij de eerdere Kunstroutes hebben Thei en ik drie kunstenaars uitgenodigd om op onze locatie  hun werken te exposeren.
Op onze locatie (nr. 7): Akelei 3 in Gulpen zijn naast mijn nieuwste schilderijen, de bijzondere metalen objecten en windsculpturen te zien van de drie gastexposanten: Leo Gerritsen, Marc Deeleman en Lyman Whitaker.

 

Pinksteren 2023

zaterdag – zondag – maandag
27 – 28 – 29 mei
van 11.00 – 17.00 uur
 je bent van harte welkom bij

 Thei en Marcelle van Dijck
Akelei 3 in Gulpen

+31-(0)43 – 450 4367
marcellevandijck@gmail.com

www.marcellevandijck.com

Gedurende de jaren dat de Corona Pandemie bijna alles lamlegde wat met Kunst en Cultuur te maken heeft, leek het er vaak op dat de inspiratie van menige kunstenaar in een soort winterslaap terecht was gekomen. Maar inspiratie heeft niet geslapen. Vergelijkbaar met een rups droomde ze in haar cocon over nieuwe ideeën en over de manier waarop ze deze aan de buitenwereld zou presenteren als de stilstandtijd voorbij zou zijn. Die tijd is gekomen.

Op onze locatie, Akelei 3 in Gulpen exposeren dit jaar, tijdens de 10e editie van de Kunstroute Gulpen-Wittem, vier kunstenaars hun werken en ik wil ze graag kort aan je voorstellen. Hier zijn ze.

Marc Deeleman

Marc Deeleman (1965) is autodidact, opgegroeid in het atelier/gieterij van zijn vader (kunstenaar Frans Deeleman). Vanaf jonge leeftijd is hij al vertrouwd met het ambacht van bronsgieten. Hij kiest na de middelbare school voor werk in de zorg, om na zijn 30e weer terug te keren naar de gieterij. Hier begon hij zijn eigen beelden te gieten, aanvankelijk wandplastieken gegoten in zandmallen. Later ruimtelijk, organisch werk volgens de verloren was methode. Sinds 2011 is hij geleidelijk overgestapt op (Corten)staal als basis voor zijn beelden. Met dit materiaal zoekt hij een balans in vlakken, lijnen en structuren. De techniek is anders, het resultaat ook, maar in het proces spelen intuïtie, spontaniteit en toeval nog steeds een belangrijke rol. 

marcdeeleman.exto.nl

Leo Gerritsen

Vanuit zijn kunstopleiding is hij zich bezig gaan houden met het bouwen van architectonische objecten uit Cortenstaal. Bouwsels voor buiten, met een eigenzinnige uitstraling. Eigenwijs en autonoom van karakter. Maar naast deze eigenzinnigheid zit er ook een functionele kant aan zijn objecten. Nieuwsgierige vogels kunnen dit ontdekken en erin gaan nestelen. En zo wordt de natuur onderdeel van de kunst. Deze gedachtegang is de aanjager van het proces. Met als resultaat een mix van autonome kunst, architectuur, functionaliteit en natuurbehoud.          

leogerritsen.eu  

Lyman Whitaker

De golvende bewegingen van de Wind Sculptures© van Lyman Whitaker (USA) zijn boeiend en rustgevend. Lyman’s werken reageren op de geringste bries, maar zijn ook ontworpen om zware stormen en stormachtige winden te doorstaan. Solitair of in groepen, groot of klein, dansen de in koper, staal en roestvrij staal handgemaakte sculpturen op het ritme van de natuur en weerspiegelen de vele stemmingen en de geest van de wind.

whitakerstudio.com

Marcelle van Dijck-Heitzer

In haar ruime en lichte atelier in Gulpen schildert en schrijft Marcelle, terwijl het fotograferen voornamelijk gebeurt tijdens tochten die ze samen met haar man maakt in de ruige wildernissen en desolate woestijnen in het zuidwesten van de USA. Deze reizen zorgen voor inspiratie en vormen de connectie tussen haar foto’s, schilderijen, dromen en aan papier toevertrouwde gedachten waarmee ze haar liefde voor de ‘leegte’ van deze extreme plekken vertolkt. Laat je verrassen door haar werken.  

 marcellevandijck.com

Klik maar eens op de link en blader door het fotoboek: DIGITALE WANDELING 2017. Het is een fotocompilatie van werken die vier kunstenaars tijdens de Kunstroute van 2017 op onze locatie exposeerden. Je zult zeker nieuwsgierig worden naar wat de dit jaar bij ons exposerende kunstenaars te bieden hebben. Je bent van harte welkom.

SPIRIT OF TOHONO CHUL

Zo is het dus

Zo is het dus
wanneer gedachten
zich als vrije vogels
in een zwerm verzamelen
en met messcherpe wendingen
het nachtelijk zwart versnijden
in repen voor een nieuwe dag

Zo is het dus
wanneer de nieuwe dag
zijn eigen kleur ontdekt
door zon overgoten
en dronken van geluk
elk uur gelaten laat verlopen
alsof begin geen einde kent